"PAMBRIA"

Nuttige info over luiergebruik

Soorten

Incontinentiematerialen heb je in veel variantes. Wat materialen betreft is er een duidelijke evolutie de laatste 5 jaar. Naast de introductie van superabsorbers die de vloeistof vasthouden en geurneutralisatie, is de nieuwste trend het gebruik van "non woven" of "ongeweven textiel". Dit nieuwe textiel vervangt nu grotendeels de plastic buitenlaag van luiers zoals dit al zo een 50 jaar gebruikelijk was. 

Deze trend is begonnen bij de vervaardiging van baby-luiers en veel mensen vinden de textiel-afwerking aangenamer bij aanraking dan de plastic buitenlaag. Voor mensen met inco zorgt die textiel-feel ervoor dat luiers meer op ondergoed lijken dan op pampers.

Van uit milieustandpunt krijgt die textiel buitenlaag de voorkeur omdat die gemakkelijker recycleerbaar/composteerbaar is dan plastic. Voor die reden en om mileiutax-redenen dringen de fabrikanten aan om maximaal die textiel-versie te verkopen.

Vaak is het onzin omdat de luier nog steeds uit een plastic laag bestaat maar overkleefd is met textiel enkel uit esthetisch standpunt..

Het voordeel van dit textiel, ik noem het "vlies" in de volgende pagina's, is dat het ademend is in tegenstelling tot plastic, en dat het minder warm is. Twee kwaliteiten die meer dan welkom zijn voor de zomer en het dragen van luiers overdag. Nadelig is dat het meetsal duurder is, minder lek en geurdicht is en dat het vaak begint te schuren tussen de benen. Ook lijkt een gebruikte toegeplakte luier met plastic buitenlaag wat hygiënischer voor een andere persoon die een luier moet vastnemen en weggooien.

De kunst bestaat erin de juiste luier te gebruiken in de juiste omstandigheden en je leven wordt een stuk aangenamer!