"PAMBRIA"

Nuttige info over luiergebruik

Historisch...

Luiers zijn wereldwijd bijna altijd uit katoen gemaakt geweest, vaak geweven uit Belgisch katoen. Katoen uit Ieper is eeuwenlang wereldvermaard geweest. Naar het schijnt zou het Amerikaanse woord voor luier: "diaper" afkomstig zijn (coton d'Ypres).

De luier zoals deze in de jaren 50 werd gebruikt is een dikke, rechthoekige katoenen lap, vastgemaakt met veiligheidsspelden. Ter voorkoming van lekkages werd er gebruik gemaakt van een waterdichte broek. 

Tegen het einde van de jaren '50 verscheen de allereerste babywegwerpluier op de markt. Het was een luxeproduct en duur dat bestemd was voor speciale gelegenheden, zoals vakantietripjes of bezoekjes aan familieleden. De eerste wegwerp-babyluier was gemaakt volgens de traditionele katoenen luier, dus rechthoekig. Het absorberende deel was gemaakt van een aantal lagen tissuepapier en aan de buitenkant was een plastic laagje aangebracht. De aantrekkelijkheid om deze luier te gebruiken was dan ook de mogelijkheid om die weg te kunnen gooien, en de eerste wegwerpluier werd dan ook al snel beschouwd als een van de grootste uitvindingen van de mensheid.

In de jaren '60 paste de evolutie van de wegwerpluier zich snel aan aan de wensen van de veeleisende en liefhebbende moeders. In plaats van tissues werd voortaan papierpulp gebruikt. Ook verschenen in deze jaren de eerste plakstrips aan de luiers.

In de jaren '70 zorgde de babyboom ervoor dat de vraag naar wegwerpluiers explosief toenam. Om de gunst van de consument te krijgen werden er vele nieuwe zaken aan de luier toegevoegd. Ook de betere pasvorm hoorde hierbij. Een andere vooruitgang was het toegenomen absorptievermogen van de luier.

In de jaren '80 werd de luier "opnieuw" uitgevonden. Met het gebruik van elastische materialen werd de pasvorm van de luier sterk verbeterd. Elastiek werd gebruik aan de beenranden en de middel. Ook de vorm van de luier veranderde zodat deze beter paste.

In de jaren '90 zijn er vele nieuwe ontwikkelingen aan de luier toegevoegd, zoals SMS (spunbond-meltblown-spunbond) laagjes, het katoenachtige buitenlaagje kwam in de plaats van de tot dan toe gebruikelijke plasticlaag. Een klittenband sluiting in plaats van de conventionele plakstrips, anti-lekranden om het gevaar van doorlekken tegen te gaan, het gebruik van lotion (Aloë Vera en Germ) om luieruitslag tegen te gaan. De trend zet zich door om luiers nog dunner te maken en dus minder schadelijk voor het milieu.